De mooiste plekken bezichtigen in Azië doe je het best op de scooter. Op de scooter kom je sneller en makkelijker op de meest bijzondere plekken die nauwelijks of niet begaanbaar zijn met de auto en ervaar je de ultieme vrijheid. Een scooter huren is daarom enorm populair onder de vele toeristen. Als je van plan bent om een scooter te huren in Azië zijn er wel een aantal dingen waar je goed op moet letten en de regels weten van het land.

In Azië zijn er weinig bromscooters en veel motorscooters

Waar veel toeristen zich in vergissen is dat de scooters in Azië bijna allemaal een grotere motorinhoud hebben van meer dan 80 cc, wat dus beschouwd wordt als een motor. De scooters zien er uit als een bromscooter, maar zijn het dus niet! Om een motorscooter te huren moet je in het bezit zijn van een motorrijbewijs (A) en in veel Aziatische landen heb je ook nog een Internationaal rijbewijs nodig, dit document kun je van te voren opvragen bij de ANWB. Als het om een 50 cc voertuig gaat, spreek je van een bromscooter. Een helm is altijd verplicht, ook op de scooter. Bij het huren van een scooter wordt in veel gevallen geen rijbewijs gevraagd, je bent dan ook niet verzekerd tijdens ongevallen.

Scooterverzekering

Het is af te raden om zonder rijbewijs een scooter te huren. Veel scooterverhuurders geven je een scooter mee, zonder dat er een verzekering wordt afgesloten. Check of jouw reisverzekering alles dekt. Krijg je de kans om een goedkope scooterverzekering af te sluiten bij een scooterbedrijf, doe het meteen. Maak van de scooter én van de verhuurder zelf foto’s voordat je hem meeneemt. Laat de foto’s aan de verhuurder zien, zodat hij weet dat hij je achteraf niet kunt belazeren met krasjes en deukjes die er al in zaten. De wegen in Azië zijn erg grillig. Waar je eerst lekker door kunt rijden op goed asfalt, kan een paar meter verder weer anders zijn, door een slecht begaanbare weg. Een val is zo gemaakt. Houdt je aan de verkeersregels, zoals links rijden in sommige Aziatische landen waar het verplicht is en houdt je aan de maximale snelheid. Een ongeluk is gauw gemaakt en een buitenlander krijgt eerder de schuld dan een inwoner. Zorg dat je in het bezit bent van de juiste papieren, de politie deelt zonder pardon boetes uit en soms zetten ze je vast als je er tegen in gaat. Mocht de verhuurder van scooters je paspoort als (borg)verzekering willen bewaren, zoek dan een ander verhuurbedrijf.

Leer de scooter kennen

Alvorens je de weg op gaat, check de scooter nauwkeurig. Je wilt wel de weg op met genoeg benzine en niet achteraf ontdekken dat je zonder zit. Tank voor de zekerheid altijd bij. Leer de remmen en schakelsysteem kennen. De achterrem bij Aziatische scooters zitten meestal links en de voorrem rechts. Oefen dit zorgvuldig, want voor je het weet maak je een crash door simpele rem/gas fouten. Draag beschermende kleding, zoals een lange broek en mouwen, draag een passende helm en goede schoenen. De scooters in Azië zijn niet begrenst en voor je het weet rijdt je al gauw 90 km per uur op teenslippers!

Overige tips

Tips waar je rekening mee moet houden.

  • Azië kent veel zwerfhonden- en katten. Houdt rekening mee dat ze voor je scooter kunnen komen of dat ze met je mee rennen of je tijdens het rijden bijten van schrik.
  • Drink geen alcohol als je rijdt of nog moet rijden.
  • Laat recht voorgaan en haal links in.
  • In tunnels is dimlicht verplicht.
  • Neem nooit meer dan een passagier achterop, ook hij/zij moet een helm dragen.
  • Het is verplicht dat je oren zichtbaar zijn, koptelefoons en oortjes zijn streng verboden.
  • Je mag absoluut met een scooter niet harder dan 50 kilometer per uur rijden.