Als motor liefhebber doe je natuurlijk niets liever dan met je motor, en alles wat daar bij komt kijken, bezig zijn. Toch komt er ieder jaar weer een moment dat het seizoen voorbij is en alleen de echte die hards nog met de motor op pad gaan. Hoe heerlijk is het dan als je een aantal toffe motorboeken in de kast hebt staan om je lekker te laten inspireren. Of je nu tochten aan het plannen bent voor komend jaar, je wil lezen over de mooiste motoroutes in Europa, op zoek bent naar informatie over motoronderhoud of je de mooiste motorroutes van Nederland wil ontdekken, met de 10 leukste motorboeken kan het allemaal. Welke dit zijn ontdek je in dit artikel. Wij hebben deze motorboeken hieronder voor je op een rijtje gezet zodat je de meest interessante leestips in één oogopslag hebt.

1. ANWB motorboek Nederland

Dit boek is een absolute aanrader voor de echte toerrijders. Het is een collectie van 30 routes in Nederland, voorzien van een grote dosis geschiedkundige informatie. Hierdoor zie je de gebieden waar doorheen rijdt ineens een ander perspectief. Zo staan er in dit boek routes over Romeinse wegen en de wegen waar Napoleon ooit langs trok. Je rijdt in de buurt van de Atlantikwall en wat denk je van een tocht naar een gat waar dertien dorpen in zijn verdwenen? Om het nog spannender te maken vind je in dit boek ook langs kastelen met boze geesten of tochten langs plekken waar gruwelijke moorden zijn gepleegd.

De routes in dit boek laten zien dat ons land wel degelijk prachtige wegen heeft, die allemaal ooit het toneel zijn geweest van de spannende geschiedenis van Nederland. Na het lezen van dit boek kun je de routes gaan rijden. In het boek vind je een link waarmee je alle routes als gpx track kunt downloaden.

2. Zen en de kunst van het motoronderhoud

Dit motorboek zou iedere motorliefhebber in de kast moeten hebben staan. Het is al in 1974 verschenen en tot op de dag van vandaag ongekend populair. In het boek word je door de hoofdpersoon en zijn zoon mee op reis genomen door een aantal Amerikaanse staten. In ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’ krijgt de lezer te maken met diepe filosofische denkbeelden, waarbij de ideeën van de grote westerse filosofen als Hume en Kant langs komen. Die filosofische overpeinzingen worden afgewisseld met inzichten over het perfecte onderhoud van de motor. Al met al is het een boek dat de lezer voortdurend vasthoudt, hem in verwarring brengt, maar ook weer zoveel nieuwsgierigheid oproept dat je het wel uit moet lezen.

3. Vrij op de weg of het plezier van het motorrijden

Dit boek beschrijft als geen ander de loyaliteit, vriendschap en broederschap van motorrijders op de weg. Vrij op de weg of het plezier van het motorrijden staat vol ronkende motoren, stoere mannen met een klein hartje, mooie vrouwen en extra hoge snelheden. Boordevol verhalen, anekdotes en unieke foto’s. Het boek leest als een spannend avonturenboek. In Vrij op de weg of het plezier van motorrijden vertelt schrijver Sonny Barger zijn mooiste ervaringen, beste verhalen en grappigste anekdotes. Centraal staat het grote verlangen van iedere motorrijder: de ultieme vrijheid.

4. Dansende buffels

Dansende Buffels’ van Mirjam Grunwald gaat over de 14,000 kilometer lange reis van India naar Nederland, die zij samen met haar vriendin Marika per motor heeft gemaakt. In twee maanden werden er ruim 14 000 km’s afgelegd over bergpassen, door woestijnen, rivieren en krioelende steden. Dit boek is zowel een reisverhaal als een gids voor motorliefhebbers, die zelf ook van plan zijn om een lange reis door de wildernis te maken. Mirjam verstrekt veel informatie over de materialen die ze tijdens haar tocht heeft gebruikt en ze verwerkt in de verhalen handige tips. Met name over hoe te handelen in gebieden waar je als vrouw niet veel te vertellen hebt.

5.  A twist of the wrist II

Dit motorboek is een goede aanvulling voor iedereen die zijn rijtechnieken wil verbeteren. Hoewel het boek zich met name richt op circuitrijders zijn veel van de technieken ook op de openbare weg onmisbaar. Er is slechts een klein addertje onder het gras…… Het boek is alleen in het Engels verkrijgbaar.

6.  Van hier tot Tokio

Dit motorboek vertelt het verhaal van motorjournalist Paul van Hooff die vanuit Den Bosch op de motor naar Tokio is gereden. Het spreekt voor zich dat dit een reis is vol ontberingen, eenzaamheid, bijzondere ontmoetingen en avonturen. Hij sluit er vriendschappen voor het leven, maar heeft het op sommige momenten ook erg moeilijk. Van hier tot Tokio’ is niet alleen een boek dat bestemd is voor motorrijders. Iedereen die houdt van avonturen zal veel plezier aan dit boek beleven.

7.  Motor toertochten Oostenrijk

Deze motortochten voeren je door Oostenrijk, de Alpen en de Dolomieten. Een ongekend aantal bergen liggen voor je klaar om ontdekt te worden. Het zijn echter niet alleen de bergen, ook de schitterende dalen en de vele mooie stadjes, alle met hun eigen bezienswaardigheden en kenmerken die in dit motorboek beschreven staan. Maak kennis met eeuwenoude burchten, indrukwekkende abdijen, bekijk mooie natuurgebieden en geniet van de schitterendste panorama’s. Schilderachtige dorpen met vakwerkhuizen en romantische stadjes staan uiteraard ook op het programma. De tochten hebben een lengte tussen de 190 en 350 km. Door het vermelden van afstanden en afslagen voert de routewijzer je zonder moeite door de wondere wereld van Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. De uitgebreide verhalen van de betreffende streek geven ook praktische en cultuurhistorische informatie. Natuurlijk is er ook aan hoogtepunten, inwendige mens en verblijfsmogelijkheden gedacht.

8. Van Peel tot evenaar

Michael van Peel is bekend als stand-up comedian in België. Hij verplaatst zich graag op een Vespa en neemt je mee over de tienduizend kilometers tussen Antwerpen en Dakar op een twintig jaar oude Vespa, met een kaart en een kompas. Ouderwets avontuur met oerdegelijke technologie. Vijftig dagen onderweg, gevuld met eenzaamheid en boeiende ontmoetingen, zandstormen in de Sahara, corrupte grenswachters in Mauritanië, malariamuggen en zompige modderpistes in Senegal.

9.  Europa op 2 wielen

Europa op twee wielen is een samenvatting van een aantal reizen, die freelance journalist Gerard van den Ende op zijn Honda Dominator heeft gemaakt. Het is het eerste motorreisverhalenboek dat door een Nederlandse journalist is gemaakt. Hierbij bewoog hij zich tussen de Noordkaap aan de Noordelijke IJszee en La Mancha in het hete zuiden van Spanje. Daarnaast worden ook delen van Frankrijk, Oostenrijk, Italië, België en Nederland aangedaan. Er wordt gereden in de sporen van Jacques Brel en op een geheel eigen wijze vertelt Gerard van den Ende over de pelgrimage naar Santiago de Compostella.

10. Waar de weg ophoudt

Harald Lamers en zijn broer Udo trokken maandenlang per motor door onherbergzame gebieden in Afrika. Ze begonnen in Delft en sloten de reis af op Kaap de Goede Hoop. Onderweg trotseerden ze woeste rode modderstromen, hitte, zand, vijandige bevolking en corrupte grensbewakers. Harald beschrijft vooral deze laatste categorie meesterlijk. Waar de weg ophoudt, begint het afzien. Maar samen met zijn motor, die hij liefkozend Suzie noemt, slaat Harald zich overal doorheen. Hij weet het gevoel van vrijheid, dat een reiziger met eigen vervoer vaak heeft, heel aanstekelijk over te brengen.