Stel, je bent de gelukkig eigenaar van een rijbewijs B. Hiermee mag je dus een auto besturen. Het geeft je een bepaald gevoel van vrijheid, je kunt overal naar toe waar je maar wilt en ’s winters zit je ook nog eens lekker warm en droog. Nu kan het natuurlijk zijn dat je dat auto rijden wel een beetje gezien hebt en je afvraagt of je zonder al te veel poespas (lees: het behalen van een rijbewijs) ook op een motor mag rijden. Dat zou natuurlijk wel erg fijn zijn want op weer helemaal opnieuw beginnen, je theorie examen halen, rijlessen nemen en niet te vergeten het vele leren voor een examen, zit natuurlijk niemand op te wachten. In dit blog gaan we daarom antwoord geven op de vraag welke motor je mag rijden met rijbewijs B.

Motorrijbewijs A, A1 en A2

Bij het behalen van je motorrijbewijs speelt je leeftijd een grote rol. Als je 18 of 19 jaar oud bent, kun je alleen het rijbewijs A1 halen. Met dat rijbewijs mag je rijden op motoren met een cilinderinhoud van maximaal 125 cc en een vermogen van maximaal 11 kW. Is dit echter niet genoeg voor jou dan zul je moeten wachten tot je 20 bent. Vanaf die leeftijd mag je namelijk rijbewijs A2 halen waarmee je motoren met maximaal 35 kW mag rijden. Onder zowel het A1 rijbewijs als het A2 rijbewijs vallen dus de relatief lichte motoren. Je moeder zal dat waarschijnlijk anders zien maar in de praktijk zijn dit de lichtere versies van dit vervoersmiddel.

Wil je jezelf echter gaan vervoeren op een zwaarder type motor dan zul je moeten wachten tot je 21 bent. Je mag dan het rijbewijs type A halen. Hou er echter rekening mee dat je tot je 24e levensjaar een zogenaamde “code 80” vermelding op je motorrijbewijs krijgt. Helaas houdt die code in dat je, hoewel je in het bezit bent van rijbewijs type A, toch nog steeds uitsluitend mag rijden op de lichte voertuigen uit de categorie A1 en A2. Daarnaast mag je wel rijden op zwaardere motoren met 3 wielen. Na je 24e vervalt die beperking en mag je je gang gaan, wat betekent dat je dus ook op zwaardere motoren op 2 wielen mag rijden.

Op welke motors mag ik rijden met rijbewijs B?

Ben jij echter al in het bezit van rijbewijs B dan kan het natuurlijk zijn dat je je afvraagt of en zo ja op welke motor je hiermee mag rijden. Met dit rijbewijs mag je een zogenaamde motorscooter besturen. Je kunt daarbij denken aan een zogenaamde MP3. Een gemotoriseerde driewieler. Ook de Can-Am Ryker en Spyder vallen hieronder. Reken maar dat je met deze apparaten bekijks hebt bij de supermarkt, ook al is het een driewieler.  

Er zit hierbij echter wel een addertje onder het gras. Het is namelijk wel zaak dat je je rijbewijs B vóór 19 januari 2013 hebt gehaald. In dat geval heb je geen motorrijbewijs nodig om deze voertuigen te besturen. Zo kan het dus gebeuren, dat als je een wat jongere leeftijd hebt, dat bijvoorbeeld je vader en zelfs je oma hier op weg kunnen rijden maar dat jij toch echt moet wachten tot je 24 bent en je motorrijbewijs A op zak hebt.

Toch zijn er voor de wat oudere lezers onder ons ook een aantal zaken waar de motorscooter aan moet voldoen. Eén van die eisen is dat de spoorbreedte tussen de beide voorwielen minimaal 0,46 meter is en de richtingaanwijzers los van de body van de scooter zijn geplaatst. Als dit niet het geval is dan zal je toch echt je rijbewijs A moeten gaan halen.

Op een driewieler een stuk veiliger door stabiliteit maar een totaal andere beleving

Als je als automobilist niet gewend bent om op een gemotoriseerde tweewieler te rijden kan dit best een uitdaging zijn. De overheid vond het dan ook een stuk veiliger om mensen met een rijbewijs B alleen toestemming voor een driewieler te geven, aangezien de twee voorwielen voor een grote stabiliteit van het voertuig zorgen. Hoewel het je veel vrijheid geeft en je niet meer achter in de file hoeft aan te sluiten, is het een totaal andere belevenis dan het besturen van een motor op twee wielen. Wil je dus de echte beleving van het motorrijden? Dan zal je alsnog je rijbewijs A moeten halen. De keuze is aan jou……..