Na het behalen van een motorrijbewijs wil je natuurlijk direct op je nieuwe motor kunnen toeren. Voordat je onderweg kunt gaan, moet je motor wel eerst verzekerd zijn. Nu heb je al een auto ter beschikking die al verzekerd is. Het zou net zo handig zijn als de motor meeverzekerd kan zijn bij de aanvullende autoverzekering. Maar is dit überhaupt wel mogelijk? En wat kun je het beste doen wanneer dit niet het geval is? Lees vooral verder voor het antwoord!

Kan je motor meeverzekerd worden op een autoverzekering?

Kort gezegd is het antwoord: Nee. Het is niet mogelijk om je motor mee te verzekeren met de aanvullende verzekering van je auto. Een aanvullende autoverzekering regelt namelijk alleen bijkomende schades van je auto. Denk hierbij aan schade ontstaan door extreme weersomstandigheden of schade aan je eigen auto. Je zult dus een aparte verzekering moeten afsluiten voor je motor. Dit kan bijvoorbeeld via Totaalbesparen.com.

Welke motorverzekering kies je?

Voordat je besluit welke motorverzekering je afsluit, moet je eerst weten welke verzekeringen er allemaal zijn. Om te beginnen is er de WA verzekering. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid en zonder deze verzekering mag jij niet met je motor de openbare weg op. De WA verzekering dekt namelijk de schade die jij aan een ander veroorzaakt bij een ongeluk. Dit is tevens de goedkoopste verzekering door de lage dekking die het biedt.

Een stapje verder is er de WA beperkt casco of WA plus verzekering. Naast schade aan anderen, ben je met deze verzekering ook verzekerd voor schade ontstaan door brand of diefstal. Al ben je hiermee nog steeds niet verzekerd voor schade aan je eigen motor.

Wil je schade aan je eigen motor gedekt hebben? Kies dan voor een ALL-Risk motorverzekering. Dit is de enige verzekering die je kunt afsluiten, waarmee schade aan je eigen motor wordt vergoed, wanneer je zelf het ongeluk veroorzaakt hebt. Dit is wel gelijk de duurste verzekering.

Wanneer kies je welke verzekering?

De keuze voor een verzekering hangt voornamelijk af van de waarde en leeftijd van jouw motor. Voor motoren met een lage waarde, wordt doorgaans een WA of WA beperkt casco verzekering afgesloten. Motoren die nog over een hoge waarde beschikken, zullen vaker verzekerd worden met een ALL-Risk verzekering.

Daarnaast is het verstandig om te overwegen of je reparaties zelf kunt betalen of niet. Wanneer dit wel het geval is en onderdelen voor jouw motor niet duur zijn, is het wellicht beter om een wat goedkopere verzekering af te sluiten. Maar zijn onderdelen prijzig en kun je niet in één keer zelf de reparaties betalen, dan is een ALL-Risk verzekering, waarschijnlijk de beste verzekering. Vooral als je per maand wel een wat hoger bedrag kunt missen. De kosten van een maandelijkse premie, wegen in veel gevallen ook niet op tegen die van een onverwachtse reparatie.