Voor de jonge rijder die wanhopig op het stuur wil gaan zitten en de weg op wil, kunnen de leeftijd van 16 en 17 frustrerende tijden zijn. Dat komt omdat er een aantal tests en ten minste vijf verschillende licentietypen zijn die als eerste moeten worden aangepakt.

Hier volgt een kort overzicht van de tests en mogelijk advies voor wat te nemen en wanneer te nemen.

Verplichte basistraining (CBT)

Dit is de basisvoorwaarde om ooit op de weg te komen, ongeacht of je van plan bent een scooter of een 500cc-beest te kopen. De dag van CGT-training is geen test als zodanig, maar op de dagcursus moet je een instructeur overtuigen dat je aan verschillende praktische en theoretische vereisten hebt voldaan. De training bestaat uit vijf elementen, van een basisinleiding tot het rijden op het terrein en vervolgens op de weg. 

De uitzondering op de regel is als u een volledige autoricentie hebt die is verleend vóór 1 februari 2001. In dit geval kunt u een beperkte 50cc-bromfiets op de weg rijden zonder de noodzaak van de CBT, maar voor iets krachtigers is de opleiding. Na de cursus heb je twee jaar om over te stappen naar een volledige licentie, anders moet je de CBT opnieuw nemen. Vergeet niet dat je een voorlopig rijbewijs nodig hebt om de CBT te nemen.

Theorie-test

Net als bij het besturen van een auto, moet je slagen voor een theoretische test voordat je verder gaat met de praktische motorritten hieronder. Dit betekent in feite dat je de test binnen twee jaar na de CGT moet afleggen.

AM bromtest

Als je je alleen maar wilt vasthouden aan bepaalde bromfietsen of scooters, zonder de mogelijkheid om naar boven te bewegen, dan kun je stoppen met deze test. Geschikt voor personen van 17 jaar en ouder, degenen die de AM-licentie behalen, kunnen bromfietsen van 50cc of minder rijden, met een topsnelheid van 28 mph. Zodra je dit hebt, kun je de L-platen laten gaan. Je zou je kunnen voorstellen dat dit een behoorlijk frustrerende ervaring zou zijn, dus misschien wil je doorgaan naar …

A1 motorrijbewijs

Als je deze praktische test doorbrengt, kun je ook je L-platen afleggen en motorfietsen van 125cc of minder rijden. 

A2 motorfiets

De Bike Insurer-website is van mening dat het in veel omstandigheden misschien beter is om de twee bovenstaande tests te omzeilen en direct hiernaar te gaan als je 19 bent. Met deze test kun je een motorfiets met een motorvermogen tot 500cc rijden, is waar veel renners onvermijdelijk willen doorgaan. Deze test kan worden afgelegd als je de A1 twee jaar hebt volgehouden, of in plaats daarvan – op 19-jarige leeftijd – rechtstreeks van de CBT naar de theorie gaat en A2 praktische tests uitvoert in wat bekendstaat als de Direct Access-route. 

Onbeperkte A-licentie

De laatste test, waarmee je elke motorfiets van elke grootte kunt besturen. Ook hier zijn verschillende routes; de A2 twee jaar vasthouden en vervolgens deze test uitvoeren of de juiste Directe toegang (24 of ouder) route nemen. 

Er zijn ook licenties waarmee je verder weg kunt rijden; de EU-licentie en de internationale licentie, terwijl gewetensvolle renners wellicht uitgebreidere tests willen afleggen via instanties zoals het Institute of Advanced Automobilists.