In ons land hebben we verschillende weertypes uiteenlopend van zeer warme dagen, zware regenval en winterse dagen met sneeuw en temperaturen onder het vriespunt. Uw auto moet elk van deze weersomstandigheden weerstaan om u veilig van a naar b te brengen. Hiervoor heeft het voertuig onderhoud nodig, zodat het de optimale prestaties kan blijven leveren.

Onderdelen die regelmatig onderhoud nodig hebben

De onderdelen die zeker in goede staat moeten zijn om op elk moment van het jaar goed te presteren zijn de volgende:

Banden

Zorg er altijd voor dat uw banden genoeg profiel hebben, dat speelt zowel in de winter als op regenachtige dagen een essentiële rol bij de wegligging en remweg van de auto. Voor de koude maanden met kans op verschillende vormen neerslag kunt u overwegen om uw voertuig uit te rusten met winterbanden die een speciaal profiel en rubberen samenstelling hebben. Ongeacht welk type banden uw heeft, controleer regelmatig of ze goed op spanning zijn.

Olie- en luchtfilter

Omdat de motor van de auto veel bewegende delen heeft, is er een goede smering nodig, waarvoor motorolie wordt gebruikt. Deze olie neemt ook warme lucht op van de motor en wordt gezuiverd met het oliefilter. Een goed werkend oliefilter beschermt uw auto en moet tegelijk met de olie worden vervangen.

Afbeelding van een Luchtfilter geleverd door onderdelenshop24.com

Het luchtfilter zorgt ervoor dat de lucht die door de motor wordt aangezogen wordt gezuiverd. Doordat er geen schadelijke deeltjes in de automotor terechtkomen, wordt deze beschermd tegen schade en blijft deze in alle weertypes functioneren. Let er bij het rijden in stoffige terreinen wel op dat dit van invloed is op het filter en de levensduur aanzienlijk verkort.

Accu

Het is belangrijk om voor de winter de conditie van de accu te controleren, omdat dit een van de onderdelen is die in de winter vaak stuk gaan of niet sterk genoeg meer zijn om de auto in koude weersomstandigheden te starten. Laat de accu tijdig vervangen om problemen bij koud weer te voorkomen.

Vloeistoffen

Motorolie, koelvloeistof en remolie zijn essentieel voor de auto. Motorolie met de viscositeit 5W30 is zowel geschikt voor de zomer als winter. Voeg aan de koelvloeistof voor de winter antivries toe zodat het koelmiddel niet kan bevriezen. Controleer van tijd tot tijd het peil van de remolie voor een goede werking van het remsysteem. Behalve de remolie is het ook verstandig om de remblokken en schijven elke 15.000 te inspecteren.

Ruitenwissers

Deze kleine maar belangrijke onderdelen zorgen vooral bij nat weer voor een goed zicht, hoewel ze ook op stoffige wegen een goede hulp zijn om de voorruit schoon te houden. Let erop dat deze geen beschadigingen hebben en vervang ze op tijd voor goede wisresultaten.

Verlichting

Voor het rijden in met name het donker, maar ook op donkere dagen tijdens zware regenval, zorgt de verlichting voor een goed zicht en veiligheid. Zodra de lampen minder helder schijn, is het tijd ze te vervangen.

Met het juiste onderhoud op het juiste moment, zal uw auto in alle weersomstandigheden niet alleen goed functioneren, maar u ook de nodige veiligheid bieden. Bovendien verlengt u hierdoor de levensduur van uw voertuig.