Iedereen weet dat je tijdens het rijden van een scooter, brommer of motor een helm op moet. Ook is het je misschien al eens opgevallen dat er verschillende soorten helmen zijn. Maar welke zijn er precies? En wat zijn de verschillen? Ik heb het voor je uitgezocht!

De open helm

De open helm (ook wel de “jethelm” genoemd) is de meest luchtige. Zoals de naam doet vermoeden, is deze helm aan de voorkant open. Hierdoor beschermt deze helm enkel je schedel. Om ook je ogen en/of de rest van je gezicht te beschermen moet er een aparte bril of vizier bij gedragen worden. De open helm is ideaal voor mensen die een bril dragen, of mensen die in de zomer van het lekkere weer willen genieten. De open helm geeft echt een gevoel van vrijheid. Nadelen zijn echter wel dat deze helm beperkte bescherming biedt, bijvoorbeeld tegen vliegjes en steentjes. Ook wordt er bij dit type helm vaak veel last van wind ondervonden.

De integraalhelm

De integraalhelm is het meest dichte helmtype. Deze biedt rondom je gehele hoofd bescherming. Hierdoor is dit ook het meest veilige type. Een groot voordeel dus! Doordat je helemaal afgesloten zit, heb je bij dit type ook het minste last van geluid, en in dit winter het minste last van de koud. Een nadeel van deze volledig afgesloten helm is dan wel weer dat het in de zomer erg warm kan zijn. Er kan namelijk weinig frisse lucht bij! Ook is je zichtveld hierbij wat minder ruim dan bij bijvoorbeeld een open helm.

shoei helm

De systeemhelm

De systeemhelm is eigenlijk een soort combinatie van de bovenstaande twee. Perfect dus voor als je niet kunt kiezen! Je kunt bij een systeemhelm namelijk met één handbeweging het kinstuk omhoog klappen om te switchen tussen een integraalhelm en open helm. Dit type helm wordt vaak gebruikt door toerrijders, omdat zij vaak van snelheid wisselen. Zo kunnen zij op de rustige wegen genieten van de omgeving, en zijn zij op de snelwegen goed beschermt! Ook zie je dit type helm vaak terug bij bezorgers. Een systeem helm kopen doe je bij Champion Helmets, net als de twee andere types! Meer informatie over motorhelmen of ben je klaar om een geschikt model uit te zoeken? Bezoek de website van Motorkledingstore!