Als jij na het maken van een proefrit besloten hebt dat deze motor voor jou is, ga je natuurlijk over tot aankoop. Maar alleen met het overhandigen van een stapel geld en het in ontvangst nemen van de sleutel ben je er helaas nog niet. Voordat je onbezorgd de weg op kunt met je nieuwe aanwinst zal de motor op jouw naam moeten worden gezet. Met andere woorden: de motor moet worden overgeschreven van de naam van (nog) huidige eigenaar naar die van jou. Pas nadat de motor op jouw naam staat, is de koop definitief en weet bijvoorbeeld de Belastingdienst waar de rekeningen naartoe moeten worden gestuurd. In dit artikel gaan we daarom dieper in op een motor overschrijven en vertellen we precies hoe je dat moet doen.

Een motor op naam zetten

Zoals aangegeven dien je na aankoop van een motor deze op jouw naam te zetten zoals dat heet. Dit is niets meer en niets minder dan zorgen dat alle instanties op de hoogte zijn dat jij de nieuwe eigenaar van deze motor bent en dat eventuele bekeuringen maar ook de te betalen wegenbelasting door jou zullen (moeten) worden voldaan. Het is een bijkomend nadeel bij aankoop van een voertuig maar wel een wettelijke verplichting. Je hebt hier dus geen keuze in. De motor op naam zetten kan op verschillende manieren geregeld worden afhankelijk van waar en bij wie je de motor hebt gekocht. Hieronder vertellen we er meer over.

De motor is gekocht bij een dealer

Wanneer je de een motor bij een dealer koopt, is het overschrijven van de motor zo geregeld. Eigenlijk is dit voor jou de meest simpele manier van een motor overschrijven aangezien je hier zo goed als geen omkijken naar hebt. De dealer regelt dit (in de meeste gevallen) namelijk voor je. Het enige wat de garage of de dealer hiervoor nodig heeft, is een geldig legitimatiebewijs. De dealer logt via zijn systeem in op de site van de RDW en schrijft de motor voor je over. Zodra dit gelukt is, krijg je een zogenaamd tenaamstellingsverslag. Hiermee kun je aantonen dat de motor vanaf nu van jou is. Op dit tenaamstellingsverslag staan de eerste vier cijfers van de negencijferige tenaamstellingscode.

Binnen enkele dagen ontvang je thuis post van de RDW. Dit is je kentekencard en een formulier met de resterende vijf cijfers van de tenaamstellingscode. Je zult zien dat er 4 lege vakjes bij de tenaamstellingscode te zien zijn. Het is de bedoeling dat je de cijfers die op het tenaamstellingsverslag staan (dus het papier wat je van de dealer gekregen hebt) invult op dit formulier en het daarna zorgvuldig bewaard. Mocht je namelijk ooit besluiten om je motor weer te verkopen dan heb je deze volledige tenaamstellingscode weer nodig.

De motor overschrijven via een kentekenloket

De wat oudere lezers kunnen zich vast nog wel herinneren dat je vroeger naar het postkantoor moest om je motor op naam te laten zetten. In het postkantoor was een zogenaamd kentekenloket gevestigd waar je dit kon regelen. Aangezien de meeste postkantoren van vroeger gesloten zijn. kun je hier tegenwoordig bij veel Post.nl punten terecht. Om de motor overschrijving vlekkenloos te laten verlopen, is het zaak een aantal zaken mee te nemen, namelijk: je legitimatie, het kentekenbewijs of kentekencard van de motor en de negencijferige tenaamstellingscode. Als de verkoper deze documenten liever niet uit handen wil geven, moet je de verkoper zelf mee nemen en zorgen dat hij of zij deze documenten bij zich heeft. Wees je ervan bewust dat het overschrijven van een motor niet gratis is, dus ook je portemonnee of pinpas bij je hebben is geen overbodige luxe. Het is weliswaar geen wereldbedrag maar niet betalen is niet overschrijven, zoals je zult begrijpen.

Zodra je betaald hebt, en de gegevens zijn ingevoerd, ontvang je per direct het tenaamstellingsverslag met hierop de 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Ook hier geldt weer, bewaar deze goed aangezien je over een paar dagen per post de kentekencard en de andere 5 cijfers van de tenaamstellingscode ontvangt. Vul de cijfers zoals hierboven beschreven in en bewaar het document goed.

Een vrijwaringsbewijs

Naast het tenaamstellingsverslag ontvang je bij het motor overschrijven bij het kentekenloket nog een ander papier. Dit is het zogenoemde vrijwaringsbewijs. Het vrijwaringsbewijs is bestemd voor de verkopende partij. Dit is het enige geaccepteerde bewijs dat de verkoper niet langer meer verantwoordelijk is voor de verplichtingen waar je als kentekenhouder aan moet voldoen. Je kunt daarbij denken aan de verzekering van de motor, wegenbelasting en eventuele verkeersboetes. Je krijgt een wit vrijwaringsbewijs bij overschrijving bij het kentekenloket of een groen bewijs van RDW erkende dealers. Voor de oude eigenaar is het dus van belang dit formulier goed te bewaren zodat hij of zij niet opdraait voor eventuele boetes die jij gereden hebt. Wel zo handig in het geval er ergens bij de RDW of de Belastingdienst een kink in de kabel gekomen is bij het overschrijven. Het is en blijft natuurlijk overheid…….

Motor digitaal overschrijven

Aangezien de hierboven beschreven manier natuurlijk niet meer helemaal van deze tijd is, en veel mensen helemaal geen tijd hebben om ergens naar toe te gaan om een motor over te schijven, kun je de motor ook digitaal overschrijven. Om op deze manier een motor op naam te kunnen zetten, is het wel zaak dat je een DigiD en een smartphone met NFC (Near Field Communication) hebt. Bij de meeste telefoons is dit standaard ingebouwd.

Om de motor digitaal over te schrijven ga je als volgt te werk:

  • Downlead de DigiD app op je telefoon
  • Open de website van de RDW
  • Via deze site log je in op je DigiD app
  • Scan met je smartphone je identiteitsbewijs. Je kunt dit het beste doen zonder hoesje voor het beste en snelste resultaat. Eenmaal uitgelezen zal er in het menu een groen vinkje verschijnen naast de optie ID-check.
  • Vul op de website de 9-cijferige tenaamstellingscode in en volg de verschillende stappen
  • Aan het einde van het proces betaal je de kosten voor de tenaamstelling
  • Hierna ontvang je een aantal mailtjes: Een betalingsbewijs, een tenaamstellingsverslag, een vrijwaringsbewijs en een overschrijvingsbewijs.
  • Ook bij deze optie ontvang je het kentekenbewijs en het tweede gedeelte van de tenaamstellingscode per post

Het lijkt als je het zo leest een lang en uitgebreid verhaal maar in veel gevallen is het met 10 minuten geregeld.

De motor is overgeschreven maar het kentekenbewijs is nog niet binnen

Zoals aangegeven krijg je je kentekenbewijs per post toegestuurd. Hier gaat een aantal dagen overheen. Misschien vraag je je af of je moet wachten met rijden op je aanwinst tot deze binnen is. Dit is niet het geval. Je kunt direct na het overschrijven van de motor (en het afsluiten van een verzekering) de Nederlandse weg op. Let op: je mag met het voertuig niet de weg op in het buitenland zonder kentekenbewijs. De Nederlandse politie kan, bij een eventuele aanhouding, namelijk in het kentekenregister kijken om je gegevens te checken. De buitenlandse politie kan dat niet wat dus uit zal lopen op een hoop narigheid. Vanaf 14 dagen na het motor overschrijven moet je het kentekenbewijs wél kunnen tonen.

Tenaamstellingscode kwijt, wat nu?

Als je na een tijdje besluit om je motor in te ruilen voor een wat nieuwer of ander exemplaar heb je zoals aangegeven je tenaamstellingscode nodig. Je zal echter niet de eerste (en ook zeker niet de laatste) zijn die dit papier toch is kwijt geraakt. Zonder tenaamstellingscode kun je echter je motor niet verkopen. Dus wat nu gedaan? Zoals gezegd ben je hiermee niet de eerste en daarom heeft de RDW op de website een mogelijkheid om deze opnieuw aan te vragen. Hiervoor log je in met je DigiD, betaal je 1 euro en krijg je een link toegestuurd waarmee je je nieuwe tenaamstellingscode kunt downloaden. Hou er rekening mee dat deze link maar 40 dagen geldig is dus is het verstandig om deze relatief snel te openen en de code veilig te stellen.

Kentekenbewijs kwijt, wat nu?

Je kunt natuurlijk niet alleen je tenaamstellingscode kwijt raken maar ook je kentekenbewijs. Het verschil hierbij is dat je deze niet alleen nodig hebt bij het overschrijven van een motor maar dat je ook geacht wordt altijd je kentekenbewijs bij je te hebben als je gebruik maakt van je motor. Is dit namelijk niet het geval en word je aangehouden kun je een flinke boete tegemoet zien. Ben jij, om wat voor reden dan ook, je kentekenbewijs kwijt geraakt dan is het zaak deze zo snel mogelijk opnieuw aan te vragen. Ook dit kun je doen via de website van de RDW en ook dit is niet gratis.

Na betaling ontvang je binnen 3 dagen het nieuwe kentekenbewijs per post en een aantal dagen later ook een nieuwe tenaamstellingscode.