Motorrijden is natuurlijk heerlijk. Lekker vrij met de wind door je haar (helm) op pad zijn en je kilometers maken. Om dit onbezorgd te kunnen blijven doen, zal echter zo nu en dan wat onderhoud aan je motor moeten plegen. Net als bij een auto het geval is, kan de motor zonder periodiek onderhoud op een gegeven moment mankementen gaan vertonen. De motorketting smeren is één van de zaken die zo nu en dan gedaan moeten worden. Het kan natuurlijk zijn dat je een beginner bent en hier nog niet zo heel veel verstand van hebt. Geen nood, daarom hebben wij dit artikel voor je geschreven. Hierin vertellen we precies joe een motorketting smeren in zijn werk gaat en welke producten je er het beste voor kunt gebruiken. Lees dus gauw verder, want het wordt vast weer gauw tijd om je motor van stal te halen.

Waarom de ketting van je motor smeren?

Iedere motorrijder weet dat zijn of haar machine aangedreven wordt door een ketting. Om deze ketting in topvorm te houden, en dus zo lang mogelijk plezier te hebben van de ketting, is het zaak om deze zo nu en dan eens te smeren. Kettingvet hecht zich aan de ketting en zorgt ervoor dat de ketting soepel over de tandwielen loopt. Daarnaast heeft kettingvet nog een andere belangrijke functie. Het vet zorgt er namelijk ook voor dat de schakels van de ketting goed gesmeerd blijven.

Smeer je de ketting van je motor nooit of te weinig, dan kan deze gaan uitdrogen. Als de ketting uitgedroogd is, roest en slijt deze sneller en dat is zonde. Door je ketting regelmatig te smeren, kan deze gemiddeld zo’n 50000 kilometer mee voordat deze vervangen dient te worden. Goed onderhoud is de voorwaarde.

Hoe vaak moet je je motorketting smeren?

Hoe vaak je jouw motorketting moet smeren, is onder andere afhankelijk van de kilometers die je aflegt en in welke omstandigheden je rijdt. Over het algemeen kun je als vuistregel aanhouden dat je je ketting dient te smeren als je 500 kilometer hebt gereden. Rij je veel in de regen? Smeer je ketting dan liever wat vaker, bijvoorbeeld per 300 of 400 kilometer.

Wanneer kun je het beste de ketting van je motor smeren?

Het smeren van je motorketting kun je het beste doen vlak nadat je gereden hebt. Eigenlijk meteen als je thuis komt. Wees je er hierbij echter wel van bewust dat je direct na het smeren niet meteen weer op je motor kunt springen voor de volgende rit. Het smeermiddel heeft even de tijd nodig om in te trekken en zijn werk te doen. Bovendien kan een smeermiddel dat nog niet goed ingetrokken is voor een hoop rommel zorgen. Wacht minimaal 30 minuten en het liefste nog langer voordat je weer op pad gaat.

Hoe moet je je ketting invetten?

Heb je een middenbok dan heb je mazzel en ben je zo klaar. Zet de motor op de middenbok, voorzie de binnenzijde (dus niet de buitenzijde!) van de ketting van wat vet, geef een draai aan het achterwiel en voorzie het volgende stuk ketting van vet. Ga hier net zo lang mee door tot je rond bent geweest.

Heb je geen middenbok? Dan ontkom je er niet aan om je motor steeds een beetje te verschuiven en daarbij telkens een volgend stuk ketting te smeren. Er zijn ook manieren om de motor naar je toe te kantelen om het achterwiel te draaien maar dit vergt oefening. Wees hier dus voorzichtig mee.

Hoe weet ik of de motorketting vet genoeg is?

Als je bezig bent met je motorketting smeren, vraag je je misschien af hoe je te weten kunt komen of en wanneer je motorketting vet genoeg is. Dit kun je heel eenvoudig ontdekken.  Haal je wijsvinger over een roller van de ketting. Zit er nu op de top van je wijsvinger een grijs veegje dan is je ketting precies vet genoeg. Komt je wijsvinger echter terug met een grote dikke zwarte streep dan is je ketting te vet en hoef je voorlopig even niet te smeren. Zit er roest of helemaal niets op je wijsvinger? Dan mag je flink aan de bak met smeren.

Welke kettingspray om een ketting mee te smeren?

Als je op zoek gaat naar kettingsmeermiddelen zul je al snel ontdekken dat het aanbod zeer ruim is. Welk kettingvet voor jou motor geschikt is hangt af van hoe je de motor gebruikt. Grofweg zijn hier 3 categorieën in te onderscheiden.

  • Kettingvet voor circuit gebruik
  • Kettingvet voor offroad gebruik
  • Kettingvet voor normaal gebruik

In grote lijnen doen deze smeermiddelen weliswaar allemaal hetzelfde maar toch zijn er wel een aantal verschillen te onderscheiden. Kettingvet voor offroad gebruik legt namelijk een soort seal laag om de ketting heen waardoor zand, grind en vuil zich minder snel aan de ketting kan hechten. Dit zorgt echter wel voor meer weerstand en lange tijd hoge snelheden rijden wordt afgeraden.

Kettingvet voor circuit gebruik heeft daarentegen een lage rolweerstand waardoor je minder frictie hebt maar wel vaker moet sprayen.

Welke producten gebruiken om motorketting te smeren?

Zoals aangegeven zijn er zeer veel middelen om je motorketting mee te smeren. We zetten er een aantal voor je op een rijtje waarvan wij denken dat ze tot de beste motorketting smeermiddelen van 2022 behoren:

Motul C2 Road

Deze kettingspray is, zoals de naam impliceert, specifiek ontworpen voor straatgebruik. De spray is bruikbaar voor elke type ketting, dus voor zowel de O,X als Z-ring. De spray hecht goed en is speciaal gemaakt om ook op hoge snelheden zich niet te scheiden van de ketting. Dit is een simpele vorm van kettingspray die bedoeld is voor de rijder die niet het hele jaar in het zadel zit voor woon-werk verkeer, maar de motor pakt voor plezier ritjes of alleen in het hoog seizoen rijdt.

Muc-Off Motorcycle All Weather Chain Spray Ketting Smeermiddel 400ml

De nieuwe Ceramic All Conditions Chain Lube van Muc-Off is een kettingsmeermiddel die speciaal ontwikkeld is voor een langdurige bescherming van de ketting tijdens lange toertochten. De speciale formule is uniek in zijn soort en revolutioneert de prestaties van de ketting tijdens lange toertochten. Dit product is dus ideaal voor toergerichte en woon-werkverkeer rijders aangezien het product niet continu opnieuw aangebracht dient te worden. Een ander leuke feature van het product is het glow-in-the-dark effect bij UV licht. Nadat het smeermiddel is toegepast kun je namelijk doormiddel van UV licht zien of de complete ketting gesmeerd is.

Muc-Off Extreme Chain Lube 400Ml

Dit smeermiddel is gemaakt om alles te kunnen hebben wat moeder natuur en Rijkswaterstaat tegen je ketting aangooit. Eventueel ook bruikbaar voor Off-road, maar ook voor weggebruik is dit gewoon je standaard dikke chain lube die lang meegaat. Iets moeilijker aan te brengen en te verwijderen maar de perfecte optie als je rijdt met temperaturen boven de nul graden. Dit smeermiddel is verrijkt met UV verf waardoor je met een UV zaklamp kunt zien waar je gebleven bent.

Putoline DX11 Kettingspray 500ml

De Putoline DX 11 kettingspray is op synthetische basis en heeft een unieke samenstelling met waterafstotende eigenschappen. Hierdoor wordt de motorketting beschermt tegen corrosie en ontstaat een langdurig beschermende laag. De formule is samengesteld om goed te hechten en slingert niet af. De kettingspray is geschikt voor zowel straat- als offroad-motoren. Bovendien is dit smeermiddel waterafstotend waardoor vuil minder kans krijgt om te hechten en bescherming biedt tegen corrosie.

Rymax kettingspray On-Road – Chain Lube On-Road

De Nederlandse Rymax kettingspray is cruciaal voor het onderhoud van je racer, toermotor of naked bike. Ongeacht het soort motorfiets, deze kettingspray helpt de ketting beschermen tegen de meest extreme omstandigheden. Het tacky middel is speciaal ontworpen voor motoren die on-road gebruikt worden. Door de waterbestendige bestanddelen beschermt het de ketting tegen water en modder. Anders dan de off-road variant verlengt deze kettingspray de levensduur van je motorketting door slijtage te beperken en corrosie tegen te gaan. De Rymax On-Road kettingspray is te gebruiken voor alle motorfietsen met allerlei type kettingen: standaard, met O-ring, X-ring en Z-ring. Met de Rymax kettingspray verleng je de levensduur van je aandrijflijn aanzienlijk. Doordat de spray middels het spuitstaafje dunnetjes tussen de schakels van je ketting terecht komt, biedt het een langdurige en optimale bescherming tegen slijtage. Ook is het erg verstandig om je ketting en tandwielen in te spuiten met deze Rymax kettingspray. Door het water wat je gebruikt tijdens het afspuiten zal er corrosie ontstaan. Vet daarom je motorketting altijd goed in na het schoonmaken, met een laag kettingspray van Rymax en zet de motor droog in de garage!