Er komt een tijd in het leven van iedere motorrijder dat het tijd wordt om de motor voorgoed te parkeren omdat het lichamelijk niet meer kan of omdat je je om een andere reden niet meer veilig voelt in het autoverkeer. Dan is een brommobiel kopen wellicht een interessant alternatief. Wat moet je weten over brommobielen voordat je er een aanschaft?

Niet goedkoop

Een brommobiel is in de aanschaf prijziger dan je wellicht denkt. Dat wil niet zeggen dat de aanschaf van een brommobiel per se buiten handbereik ligt. Het is immers ook heel goed mogelijk om een brommobiel tweedehands aan te schaffen. Let wel net als bij een motor of auto wat hij op de teller heeft staan en of hij goed onderhouden is.

Handig voor bagage

Een brommobiel is licht van gewicht, omdat hij maar 350 kilogram mag wegen. Het gevolg daarvan is dat er maar twee zitplaatsen in zitten. Er is echter wel ruim plek voor bagage in een brommobiel. Boodschappen doen met de brommobiel is daarom uitstekend mogelijk. Je kleinkinderen erin mee op stap nemen gaat helaas wat minder goed, hoewel er wel plek is voor één passagier.

Luxe brommer

Hoewel een brommobiel veel kenmerken heeft van een kleine auto en in het Engels dan ook ‘microcar’ genoemd wordt, is het in feite een luxe brommer. De techniek lijkt namelijk veel meer op die van een bromfiets, waardoor hij vanuit technisch oogpunt ingedeeld wordt onder de brommers. Je kunt er dan ook niet voor niets maar 45 kilometer per uur mee rijden.

AM-rijbewijs

Natuurlijk mag je een brommobiel niet besturen zonder rijbewijs, dat zou ook een beetje gek zijn. Het rijbewijs dat je nodig hebt, is minimaal een AM-rijbewijs, dat we wellicht beter kennen als het bromfietsrijbewijs. Het is ook mogelijk om een papiertje te halen dat specifiek op brommobielen gericht is, namelijk het AM4-certificaat, maar beide voldoen. Met je motorrijbewijs of autorijbewijs ben je ook bevoegd om in een brommobiel te rijden. Zelfs als je dit rijbewijs gehad hebt, maar het niet meer verlengd is. Je kunt dan bij je plaatselijke gemeente een AM-rijbewijs aanvragen zonder daarvoor examen te hoeven doen.

Verzekering kost meer in steden

Verzekering kost meer in steden

Zonder verzekering mag je niet op pad met je brommobiel. Net als een motor, brommer of auto moet je brommobiel minimaal WA verzekerd zijn. Daarmee is aansprakelijkheid gedekt als je schade veroorzaakt bij een ander. Om brommobielen een zeer beperkte actieradius hebben, kijkt een verzekeraar bij het betalen van de premie naar je directe leefomgeving. Is dat een stedelijke omgeving, waar de kans groter is dat je met je brommobiel bij een ongeval betrokken raakt, dan is je premie hoger dan wanneer je in een landelijke omgeving woont.

Natuurlijk moet je er voorlopig nog niet aan denken dat je je motorpak aan de wilgen moet hangen. Maar eigenlijk is zo’n brommobiel natuurlijk een nieuwe uitdaging op zich en is het best voorstelbaar dat je daar met plezier gebruik van kunt maken. Zeker wanneer je lichamelijke gesteldheid het niet meer toelaat om te motorrijden of te fietsen. Mis je het contact met de elementen zoals je dat op een motor ervaart, dan kun je natuurlijk ook voor een brommer kiezen, alleen kun je daar natuurlijk niet echt uitgebreid boodschappen mee gaan doen.