De velgen van een motor of een auto bieden niet alleen een flinke bijdrage aan de uitstraling van het voertuig maar dragen ook bij aan de rijeigenschappen hiervan. In geval van motorfietsen zorgen de velgen, in combinatie met je banden, voor het contact tussen jou als motorrijder en het wegdek. Je krijgt op deze manier de gewenste feedback van de motor wat uiteraard enorm belangrijk is voor een motorrijder. Bij een auto is dat uiteraard niet anders. Reden genoeg om een blik te werpen op de belangrijkste aspecten bij het kiezen van geschikte velgen voor je auto of motor.

Welk materiaal velgen past bij jou?

We vestigen je aandacht in dit artikel eerst op het materiaal van de velgen. Je hebt hierin grofweg de keuze kussen originele stalen velgen of aluminium velgen. Stalen velgen zijn veel robuuster en kunnen goed tegen een stootje. Vooral voor automobilisten kan dit van groot belang zijn als zij het inparkeren niet goed beheersen en nog wel eens een stoeprandje meepakken. Voor een motorrijder is dat wat minder van belang maar er zijn wel een aantal andere aspecten die bij deze keuze een rol spelen. Stalen velgen worden bijvoorbeeld minder snel aangetast door invloeden van bijvoorbeeld zand of strooizout. Daarnaast krimpen stalen velgen minder in de winterperiode. Hierdoor wordt de bandenspanning beter in stand gehouden, is het rijgedrag van je voertuig beter, heb je een lager brandstofverbruik en is er minder sprake van slijtage van de banden. Aluminium velgen zijn lichter van gewicht en hebben ook een mooiere uitstraling. De eerste lastige keuze staat je dus te wachten.

Maatvoering van de velg

Maatvoering van de velg

Uiteraard speelt de maatvoering van de velg ook een belangrijke rol. De velg waar jij je oog op hebt laten vallen bij de (online) velgenshop moet immers wel op de band passen. De diameter van de band is eenvoudig te bepalen, zelfs zonder het instructieboekje erbij te hoeven pakken. De diameter is immers het “R-getal” dat in de reeks van cijfers op de band zelf is gedrukt. Hiermee kun je jezelf dus veel meetwerk besparen. Motorrijders hebben het bij het kiezen van geschikte velgen iets makkelijker dan autorijders. Auto velgen bestellen kan immers niet zonder dat je steekmaat weet. De steekmaat is de diameter van de cirkel van de moergaten op een aluminium of stalen velg. Daarnaast is de ET (Einpress-Tiefe/ inpersdiepte) van belang. De ET waarde geeft inzicht hoe ver de naaf (in millimeters) buiten de middellijn van je velg ligt. Hoe groter deze waarde hoe meer het wiel naar buiten komt, wat het sturen overigens wat zwaarder maakt. Voor motorrijders zijn deze waarden uiteraard niet van belang.