De lambdasonde meet het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen en stuurt een elektrisch signaal naar het motorbesturingssysteem om de verhouding tussen lucht en brandstof aan te passen. Een defecte zuurstofsensor betekent dat aanpassingen aan de lucht-brandstofverhouding door de computer van de motor niet meer juist kunnen worden ingesteld, waardoor het brandstofverbruik en de uitstoot verslechteren. Daarnaast kan er schade ontstaan aan andere onderdelen, bijvoorbeeld aan de katalysator omdat deze oververhit is geraakt.

Afbeelding van een Lambdasonde geleverd door AUTODOC

Hoe weet ik of de lambdasonde defect is

Er zijn een aantal specifieke aanwijzingen voor een defecte lambdasonde die allemaal van invloed zijn op de werking van de motor. De meest gebruikelijke is het aangaan van het motorlampje op het dashboard, hoewel dit ook op andere storingen kan duiden. Het vermogen van de motor neemt af, terwijl het brandstofverbruik hoger wordt. De katalysator werkt niet goed of helemaal niet, met als gevolg dat de uitlaatgasemissies toenemen. Tijdens het rijden, zelfs als de motor is opgewarmd, zal de auto horten en stoten. Mocht een van deze verschijnselen zich voordoen, controleer dan eerst of de lambdasonde echt de oorzaak is, voordat er een nieuwe sensor wordt geplaatst.

Hoe de lambdasonde te vervangen

Aangezien de lamdasondes zijn aangebracht in het uitlaatspruitstuk of de uitlaatpijp van het uitlaatsysteem, kan het bij een koude motor door inkrimping van beide onderdelen een moeilijke opgave zijn om een lamdasonde los te krijgen. Om dit te makkelijker te maken kan de motor worden gestart om de onderdelen op te warmen en na een paar minuten kan deze weer worden uitgeschakeld. Volg dan deze stappen:

Ontkoppel de kabel van de negatieve accupool.

Breng de auto omhoog en zorg ervoor dat deze stevig vaststaat op kriksteunen.

Demonteer als dat nodig is het hitteschild van de uitlaat. Deze zit vaak vast met bouten.

Verwijder de elektrische stekker van de lambdasonde. Demonteer de lambdasonde door gebruik te maken van een (sleuf)fitting voor de lambdasonde. Lukt het losmaken van de sensor niet, spuit dan wat kruipolie op de schroefdraad van de sensor en laat dit intrekken.

Doe een beetje smeermiddel op de schroefdraad van de nieuwe lambdasonde om het verwijderen in de toekomst te vergemakkelijken. Breng geen smeermiddel aan op het keramische deel van de sensor dat in de pijp gaat.

Zet de nieuwe sensor goed vast.

Wat kost een lambdasonde

Wanneer u de lambdasonde laat vervangen door een autogarage, dan zullen de kosten variëren van € 40 tot € 200. De kosten verdient u terug doordat de auto minder brandstof nodig heeft. Daarbij komt nog dat u ter besparing de voor uw auto geschikte lambdasonde online kunt bestellen en deze eventueel met behulp van de in dit artikel genoemde stappen kunt vervangen.

Informatie bron:
https://www.autodoc.nl/info/hoe-een-lambdasonde-te-vervangen-en-wat-dit-kost
https://www.autohs.nl/blog/hoe-lambdasonde-vervangen-auto