Oostenrijk is het motorland bij uitstek. Het landschap heeft de avontuurlijke motorrijder enorm veel te bieden. De mogelijkheden variëren van ontspannen toertochten met schilderachtige vergezichten tot bergroutes met steile hellingen en bochten om heerlijk in te hangen. Een motorvakantie in Oostenrijk biedt naast talloze fotomomenten dan ook veel uitdagingen, waarmee motorrijders hun rijtechniek en controle over de motor op de proef kunnen stellen en kunnen uitbreiden. Met name de deelstaten Tirol, Karinthië en het Salzburgerland herbergen prachtige gebieden. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Oostenrijk bol staat van de geschikte motorhotels. Wij zetten 10 geschikte hotels voor je volgende trip door Oostenrijk voor je op een rijtje.

Motorhotels in Tirol

Een van de meest bekende deelstaten is Tirol. Niet alleen vanwege de wintersport is dit gebied enorm populair bij Nederlanders maar ook vanwege het feit dat dit uitermate geschikt is voor een vakantie op de motor. Je kunt genieten van prachtige vergezichten, supergave Alpenpassen met haarspeldbochten en beeldschone natuur. Ga je een motorvakantie naar Tirol ondernemen dan mag je zeker niet de hoogste berg in dit gebied overslaan. De Großglockner. Deze bijna vierduizend meter hoge gigant biedt alles waar je als motorijder naar op zoek bent. Wat ook zeker niet mag ontbreken als je op de motor door Tirol gaat, is het plaatsje Obergurgl. Hier vind je het hoogst gelegen motormuseum van Europa waar je zo’n tweehonderd klassieke motoren kunt bezichtigen. Het museum is geopend van mei tot medio oktober. Genoeg redenen dus om een van de Tiroler motorhotels te boeken. We zetten ze voor je op een rijtje:

Alpen Boutique hotel Alpetta

Dit 3 sterren Alpen hotel ligt het zogenaamde drielanden punt. Oostenrijk, Zwitserland en Italië komen hier samen wat garant staat voor fantastische motortochten. Deze starten dan ook direct voor de deur. Het hotel is gelegen in het plaatsje Nauders en als echter motorliefhebber heb je vast wel eens gehoord van tochten over Kaunertaler Gletscher Panoramastraße, de Silvretta Hochalpen Straße of Das Stilfser Joch.

Motorhotel Schönauer Hof

Al meer dan 20 jaar draait in het Schönauer Hof alles rond de behoeften van de motorrijdende gasten. Door de perfecte ligging van dit hotel kun je prachtige tochten maken door 5 verschillende landen te weten: Italië, Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en Liechtenstein. Dit hotel is in 2011 door Duitslands grootste motorstijdschrift “Motorrad” uitgeroepen tot het populairste motorhotel in de Alpen. Een beetje motorrijder moet daar natuurlijk geweest zijn.

Hotel Sonnleiten

Midden in het Zillertal vind je hotel Sonnleiten. De eigenaren van dit hotel zijn zelf motorrijders in hart en nieren en kunnen je dan ook alle gave tochten in de omgeving vertellen en laten zien. Het hotel heeft 14 kamers en een uitstekende keuken. Na een lange vermoeiende dag kun je hier heerlijk genieten van een drankje op het terras of uitblazen in de Spa en wellnessruimte.

Motorhotels in Salzburgerland

Natuurlijk is Tirol niet de enige deelstaat in Oostenrijk waar je fantastische motortochten kunt maken. Even verderop ligt namelijk de deelstaat Salzburgerland. We kunnen rustig stellen dat dit één van de favoriete bestemmingen van motorrijders is. Motorhotels in het Salzburgerland zijn dan ook goed vertegenwoordigd. Zodra het wintersportseizoen voorbij is en iedereen is weer wat op adem is gekomen, worden de deuren geopend voor motorliefhebbers. Hier vandaan kun je namelijk ook heel gemakkelijk tochten door het noorden van Italië (de Dolomieten) maken of genieten van andere delen van Oostenrijk. Ook Zuid Duitsland ligt hier bij wijze van spreken om de hoek dus keus genoeg om fantastische trips te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de tweeduizend meter hoge top van de Untersberg met avontuurlijke slingerwegen en uitdagende stijgingspercentages of een route die je in 185 kilometer rond de Großglockner brengt, en op sommige gedeelten bijna 2500 meter hoog is? Je vindt het allemaal in het Salzburgerland. Ook voor dit gebied hebben we een aantal leuke hotels voor je gevonden:

Vötter’s Hotel Kaprun

Door de unieke ligging is het Vötter’s hotel in Kaprun de ideale uitvalsbasis voor tochten naar de Großglockner, Nationaal Park Hohe Tauern of het Salzkammergut. Er is voor elk wat wils: van dromerige vergezichten over adembenemende bergpassen tot gezellige ritten rond de meren. Het hotel biedt exclusief wooncomfort naast een top motorfietsservice, culinaire creaties en een heerlijke Spa.

Gasthof Lederer Bike & Snow

De Hochkönig Bundesstraße wordt beschouwd als een van de mooiste oost-westverbindingen in de Alpen, vanwege het sublieme uitzicht op de Hochkönig. Deze regio is ideaal voor motortochten door de dorpen van Mühlbach, Dienten en Maria Alm. Door de bochtige wegen en het unieke panorama is deze route erg populair. Talrijke afwisselende routes in de regio Hochkönig maken deze omgeving perfect voor een motorvakantie. De ligging van dit kleine maar fijne motorfietshotel, direct aan de voet van de Hochkönig is dan ook een perfecte tussenstop tijdens je volgende motortocht en een uitstekend startpunt voor motorrijders die de Salzburger bergen en verder in detail willen verkennen. Ook de goede keuken is een uithangbord voor het Gasthof en veel motorrijders komen hier dan ook graag.

Landhaus Jausern

Landhuis Jausern in Saalbach Hinterglemm staat al meer dan 30 jaar bekend als een vaste plek voor een geweldige motorvakantie. Vanaf hieruit kun je het Salzburger Land met zijn vele attracties ontdekken, de Grossglockner “bedwingen”, genieten van leuke wegen en fantastische tochten en uitzichten. Tijdens de wekelijkse uitstapjes met baas Günther ontdek je verborgen bestemmingen en uitdagingen voor je rijvaardigheid. Geniet van de persoonlijke en familiale sfeer in het landhaus, de gemeenschappelijke hobby (alle gasten zijn motorrijders) en laat je verwennen met heerlijk eten. Wie eens een dag thuis wil blijven, kan zich ontspannen bij de kristalheldere zwemvijver.

Motorhotels in Karinthië/ Kärnten

In het zuiden van Oostenrijk vind je de deelstaat Karinthië (Kärnten in het Duits). De landstreek grenst aan Italië en Slovenië, en wordt gekenmerkt door zijn bergachtige gebieden, bosrijke regio’s en grote meren. Hier vind je smalle bergweggetjes door kleine dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. De Karnische Alpen liggen op de grens met Italië. Karinthië staat bekend als de zonnigste deelstaat van Oostenrijk en de temperatuur kan er in de zomer flink oplopen. Karienthië heeft diverse routes die populair zijn bij motorrijders. Stuk voor stuk voeren deze routes je door een gevarieerd landschap, via wegen die soms tot grote hoogten stijgen. Bad Kleinkirchheim is het beginpunt van een mooie tocht die zo’n 200 kilometer lang is en over hoge bergwegen met schitterende uitzichten voert. Het plaatsje biedt een schilderachtige aanblik en is ’s winters een belangrijk skigebied. De zogeheten Nockalmstrasse-route is met 350 kilometer een stuk langer en stijgt plaatselijk tot circa tweeduizend meter hoogte.

Karinthië is beroemd vanwege de vele prachtige meren waaronder een aantal zeer populaire meren zoals de Wörthersee en de Weissensee. Langs de Wörthersee ligt het grootste zoetwaterstrand van Europa, zodat de omstandigheden ideaal zijn om je motor even een dagje te laten staan en een verfrissende duik te nemen of te luieren aan het strand. Vanuit de motorhotels in deze regio zijn ook mooie uitstapjes naar Italië en Slovenië te maken. Als je geïnteresseerd bent in klassieke motoren, dan moet je zeker even naar het Oldtimermuseum in het zuidelijker gelegen Villach rijden. Kärnten is dus zeker een deelstaat die je als fanatieke motorijder niet over mag slaan. Daarom hebben we ook hier een aantal toffe motorhotels voor je gevonden:

Gailtaler Hof

Vanaf het Gaildal lopen de motorfietstochten stervormig in alle vier de windrichtingen naar het nabije Friaul, naar de nationale parken van Slovenië, naar de hoogtepunten van de Dolomieten in Italië, naar de bekende Karintische meren, naar de Nockalmstraße en naar de Großglockner. De geheime tips over de regio krijg je van de uitbaters Christine en Josef. Zij kennen de kleine, fijne weggetjes van de regio en de buurlanden Italië en Slovenië als geen ander. De medewerkers van het Gailtaler Hof helpen graag bij pijntjes en kwaaltjes met de geliefde fiets. Wandelen, raften, canyoning met gediplomeerde gidsen, fietsen of gewoon heerlijk ontspannen aan het verwarmde zwembad zijn enkele opties voor motorfietsloze dagen.

Vitalhotel Marienhof

In het Marienhof am Wörthersee breng je je motorfietsvakantie door aan een van de warmste meren van de Alpen met drinkwaterkwaliteit. Het Vitalhotel ligt in Velden zoals gezegd aan de Wörthersee en is de ideale uitvalsbasis om Karinthië en de aangrenzende landen Italië en Slovenië te leren kennen. Ook dagtochten tot in de Hoge Tauern of op de Großglockner zijn absoluut aan te bevelen. Gastheer Franz Tandl (zelf een fanatieke motorrijder) staat je met raad en daad terzijde. Hij kan je advies en tips geven voor de volgende tocht. Je kunt ook met hem op motorfiets- of oldtimer stappen samen de streek te ontdekken. In de wellness oase van het hotel kun je na alle tochten heerlijk bijkomen. Een mooie tuin met zwembad, ligweide en natuurlijke vijver of een heerlijke sauna zorgen voor de nodige ontspanning.

Erlebnishotel Kärnten-Mölltal

Erlebnishotel Kärnten-Mölltal bevindt zich op slechts vier kilometer van het centrum van Obervellach. Hier zorgt niet alleen het indrukwekkende panorama rond het hotel voor de juiste rit maar ook de hoteliers. De gastheer stapt namelijk ook graag zelf op de motor om je op gave tochten te begeleiden. ’s Avonds is het feest in dit hotel. De hoteliers, de familie Lindner, zijn een muzikaal duo. De gastheer op de accordeon en de gastvrouw met zang en dans.

Ook op motorvrije dagen is er veel te beleven: het maakt niet uit of je een wandelaar, fietser of outdoor fanaat bent – het Mölltal scoort op alle vlakken. Er worden dan ook tal van excursies, romantische fakkelwandelingen en kampvuuravonden aangeboden en als gast word je hier verwend met regionale specialiteiten uit het eigen keuken en cocktails van de junior chef. Omringd door de bergketens van de Tauern, Karawanken en de Gurktal- en Karnische Alpen, zijn zowel de panoramische wegen als de ongeveer tweehonderd meren die je in deze deelstaat vindt, topbestemmingen voor motorrijders. Het motto luidt hier: “van de hoogste berg van Oostenrijk tot de warmste zwem meren”.

Motorhotel in Niederösterreich

Als je meegeteld hebt, heb je gezien dat we qua hotel tips pas op 9 zitten. We hadden je er 10 beloofd. Daarom vind je hieronder nog een heel speciaal exemplaar in Neder Oostenrijk:

Perbersdorfer Heuriger & Hotel

Het Perbersdorfer hotel is een familiebedrijf dat al meerdere generaties aan dezelfde familie toebehoord. Bij dit hotel vind je ook een typisch Oostenrijkse “heuriger”. Heurigers vind je alleen in dit deel van Oostenrijk en is iets waar je echt geweest moet zijn. Het is een zogenaamd wijnlokaal. De naam heuriger mag alleen gevoerd worden als je zelf je wijn maakt en deze vervolgens in eigen huis schenkt. De wijn die geschonken wordt is niet ouder als 1 jaar. Daarnaast mag er in een echte Heuriger alleen sodawater, sappen en koffie geschonken worden. Qua eten mogen allen koude spijsen uitgeserveerd worden zoals bijvoorbeeld een Brettljausen. Een avondje Heuriger is een ware belevenis! Dit hotel is dan ook de ideale uitvalsbasis voor motoruitstapjes in het prachtige Mostviertel, Mühlviertel, Waldviertel, de Wachau en de Alpen. Mooie heuvellandschappen, bochtige routes, kleine dorpjes aan de rand van de weg en weinig verkeer zijn hier vanzelfsprekend.