Een beetje motorrijder wil natuurlijk de mooiste motoroutes in Europa rijden. Als jij de mooiste routes van Nederland inmiddels wel op je duimpje kent, wordt het de hoogste tijd om de wijde wereld in te trekken met je motor. Het ultieme gevoel van vrijheid ligt op je te wachten en Europa is dan natuurlijk een prima startpunt. In dit blog stellen we daarom de mooiste Europese routes vast aan je voor. Neem van ons aan dat de keuze nog knap lastig zal worden.

De Amalfiroute in Italië

Amalfiroute Motor

De weg die gezien wordt als de mooiste kustroute ter wereld, is zonder twijfel de Amalfikust. Of je nu met de auto of de motor deze route gaat rijden, je kijkt je ogen uit. De route staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is niet voor niets. Aan de ene kant zie je bergen, grote rotspartijen en typisch Italiaanse dorpjes en aan de andere kant zie je afgronden, verborgen strandjes en een azuurblauwe zee. De weg is voorzien van talloze bochten en kleine tunneltjes en na iedere bocht of na ieder tunneltje lijkt het uitzicht nog mooier dan bij de vorige bocht of tunnel.

Het voordeel van met de motor deze route rijden is dat je weinig last zult hebben van de opstoppingen die hier in de zomer nog wel eens willen ontstaan want aangezien geen enkele toerist terug naar huis wil zonder de Amalfikust gereden te hebben kan het hier zomer werkelijk onnoemelijk druk zijn. Niet alleen auto’s en motoren rijden hier maar ook flinke bussen.

Ons advies? Neem de tijd om deze route te rijden, overnacht onderweg in een van de pittoreske dorpjes die deze route rijk is, laat de chaos over je heen komen, en geniet van het beeldschone uitzicht. Wil je de tocht extra speciaal maken? Plan dan een extra dag in en huur een bootje om de route eens van de andere kant te bekijken. Het is op zee weliswaar in de zomer net zo druk als op deze prachtige Amalfiroute maar je zult hier zeker geen spijt van krijgen!

De Transfăgărășan route in Roemenië

Transfăgărășan route in Roemenië

Van Italië gaan we naar Roemenië. Misschien krijg je hierdoor een diepe frons op je gezicht want Roemenië is waarschijnlijk niet een land waar je in eerste instantie aan zult denken als we het over de mooiste motorroutes in Europa hebben. Toch is deze route een absolute aanrader die zeker niet mag ontbreken in deze lijst! Misschien heb je de aflevering van Top Gear wel eens gekeken waar de heren met een paar toffe sport cars deze route reden. De weg werd ter plekke beoordeeld als de beste weg ter wereld en niet zonder reden. Het Transfăgărășan stamt uit de jaren 70 en vormde destijds een militaire route door het berggebied. De weg wisselt schitterende haarspeldbochten af met S-bochten, een supertoffe uitdaging voor de doorgewinterde motorrijder natuurlijk. Negentig kilometer lang slinger je door de bergen met de ene haarspeldbocht na de andere, om uiteindelijk uit te komen op een maximale hoogte van 2.134 meter. Deze kronkelende bergpas over de Karpaten verbindt het zuiden van Roemenië met Transsylvanië. Hou er rekening mee dat er gedurende een groot deel van het jaar sneeuw ligt op deze route wat natuurlijk niet verwonderlijk is op deze hoogte. Dat betekent helaas ook dat deze route alleen gedurende een korte periode in de zomer te rijden is.

De Douro motorroute in Portugal

Je ziet dat we kris kras door Europa gaan. Een andere route die wat ons betreft zeker niet mag ontbreken op het lijstje met mooiste routes door Europa is de Douro route in Portugal. Hoewel de route maar 27 kilometer lang is, zitten er 93 bochten in deze weg verwerkt. Je rijdt langs de rivier de Douro en komt hierbij door de meest leuke en pittoreske dorpjes die je ooit hebt gezien. Daar komt bij dat je door één van de mooiste delen van Portugal rijdt en onderweg kunt genieten van prachtige natuur en niet te vergeten de wijngaarden vol met druivenranken voor de productie van de meest heerlijke Port die je ooit zult proeven. Je doet er verstandig aan om, ondanks dat het een korte route is, een overnachting bij één van de Porthuizen te boeken om te kunnen genieten van lokale keuken en natuurlijk een portproeverij. Neem van ons aan dat je je motor voor de rest van de dag graag laat staan.

De Trollenroute in Noorwegen

Van het warme Portugal in het zuiden van Europa gaan we naar het koude Noorwegen in het Noorden van Europa. Hoewel er in Noorwegen ontelbaar veel prachtige motorroutes op je liggen te wachten, steekt de Trollenroute hier met kop en schouders bovenuit. De Trollstigen, zoals deze route in het Noors heet, is 20 kilometer lang. De weg telt elf haarspeldbochten waarbij je langs de meest prachtige watervallen rijdt. Daarnaast zul je hoge bergen, steile rotspartijen en indrukwekkende fjorden te zien krijgen. Op de top aangekomen wacht je een uitkijkpunt met uitzicht op de gehele weg die je zojuist gereden hebt en de verschillende watervallen. Je zult je ogen uitkijken.

Wees je er bij de Trollenroute echter wel van bewust dat deze route bekend staat als de zwaarste en bekendste weg van Noorwegen. Zorg dus dat je motor in goede staat is, dat je goed uitgerust bent voor je motortrip naar Scandinavië en dat je een volledige controle over je machine hebt. De weg is alleen zomers begaanbaar en ook dit moet je relatief ruim zien. Sneeuw is namelijk in Noorwegen in de zomer geen uitzondering waardoor het zomaar kan gebeuren dat de trollenroute niet vrijgegeven is op de dag dat jij deze gepland had te gaan rijden. Controleer daarom altijd voordat je uit je hotel vertrekt de status van de weg zodat je niet voor verassingen komt te staan. In de winter is de Trollstigen overigens volledig afgesloten voor verkeer. Vanwege de sneeuw is de weg in deze periode niet begaanbaar.

Route Napoléon in la France

Motorroute Napoléon

Hou je naast motorrijden ook van geschiedenis dan is de Route Napoléon in Frankrijk een absolute must voor jou. In tegenstelling tot de lengtes van de vorige routes, waar je in maximaal 1 á 2 dagen wel door heen bent, zul je over de 400 kilometer die deze route lang is waarschijnlijk wel iets langer doen. De route ligt in Zuid Frankrijk en loopt van Cannes naar Grenoble.

Route Napoleon heeft zijn naam niet voor niets gekregen. Volg je deze motorroute, dan volg je namelijk een deel van de route van Elba naar Grenoble. Deze route legde Napoleon Bonaparte met zijn leger af in 1815, nadat hij ontsnapt was uit zijn ballingschap op Elba. Onderweg kom je diverse monumenten en gedenkplaten voor Napoleon tegen. Dit maakt de route extra interessant, zeker voor de liefhebber van geschiedenis.

Niet alleen de geschiedenis maakt deze route interessant, ook natuurliefhebbers kunnen langs deze route hun hart ophalen. Route Napoleon loopt door de Franse Rivièra, in noordelijke richting langs een deel van de Franse Alpen. Je komt door dennenbossen, maar ook door jasmijn,- en lavendelvelden. Je rijdt over glooiende heuvels en steile rotsen en onderweg kun je uitstapjes maken naar bijvoorbeeld het kasteel van Beaumont à la Mure of in het plaatsje Sisteron en Grasse. Zeker Sisteron en Grasse is bijzonder, want dit is de hoofdstad van de parfum.

Mountain Course, Isle of Man

Een route die zeker in deze lijst met mooiste motorroutes in Europa moet staan, is de Mountain Course op de Isle of Man. Voor veel motorrijders is dit de ultieme route en staat dan ook zeker op de bucket list. Niet verwonderlijk natuurlijk aangezien the Mountain Course het oudste circuit is dat nog in gebruik is. Het 60 kilometer lange circuit loopt dwars over het eiland door dorpjes, bergen en over bruggetjes. Vanaf 1911 wordt elk jaar de Tourist Trophy (TT) op de Mountain Course gereden. De coureurs rijden met meer dan 300 kilometer per uur over het circuit. De dingen waar je normaal niet bij stilstaat, zoals een rotonde, een heg of een plantenbak vormen tijdens deze race gevaarlijke obstakels. Op de meest gevaarlijk plaatsen worden wat hooibalen neergezet en daar moeten de coureurs het mee doen. Het is dus niet verwonderlijk dat dit evenement jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Voor de gewone motorrijder is dit de ultieme droom aangezien je je op deze route qua snelheid volledig uit kunt leven. Je dient je namelijk alleen in de bebouwde kom aan de maximum snelheid van 48 kilometer per uur te houden. Daarbuiten kun je zo hard gaan als je wilt aangezien het eiland geen maximum snelheid kent.

De smokkelroute in Andorra

Wil jij wel eens iets anders dan de gebaande paden? Dan is de smokkelroute in het Noorden van Spanje voor jou. De smokkelroute is een van de mooiste motorroutes in Europa, die je langs de oostelijke zijde van de Pyreneeën voert. Hier rij je een heel groot gedeelte buiten de gebaande paden en dat kun je letterlijk nemen. Wat de route zo populair maakt, is het feit dat deze erg veelzijdig is.

De route voert je door grote steden als Andorra la Vella (tevens het startpunt), maar ook door gebieden waar helemaal geen weg aangelegd is. Dit betekent dat je een groot deel van de route off road over gravelpaden en door kabbelende bergbeekjes moet rijden. Dit maakt de smokkelroute extra leuk en ook een beetje spannend.

Wees je er bij deze route van bewust dat overnachtingsmogelijkheden schaars zijn dus dat een tent meenemen zeker geen overbodige luxe is. De totale afstand van de route, is 185 kilometer. Je kunt er ook voor kiezen een deel van de route te volgen, maar dit is eigenlijk zonde. Als je slechts een deel van de route volgt, mis je gegarandeerd iets moois, leuks en/of spannends. Daarom raden wij je aan om de volledige route te volgen.

Wrynose Pass, Engeland

Wrynose Pass Motorroute Engeland

De Wrynose Pass in Engeland is de oudste Romeinse bergweg van Europa. Het lijkt in eerste instantie een relatief eenvoudige route maar niets is echter minder waar. De vele bochten, de scherpe haarspeldbochten, de steile beklimmingen met in sommige gevallen een stijgingspercentage van maar liefst 25% en vrije uitzichten maakt de Wrynose Pass voor motorrijders een geweldige bestemming. De route is daarnaast voorzien van een single-track route voor motoren. Dat betekent dat je op dat stuk geen andere voertuigen dan motoren tegenkomt. De Wrynose Pass loopt over in de Hardknott Pass, wat gezien wordt als de steilste beklimming van Engeland.

De Großglockner Hochalpenstrasse in Oostenrijk

Großglockner Hochalpenstrasse

De Großglockner Hochalpenstrasse, een van de hoogste wegen in Oostenrijk, mag natuurlijk niet ontbreken als het gaat om de mooiste motorroutes in Europa. De weg, die 36 bochten telt en 48 kilometer lang is, is tussen 1930 en 1935 aangelegd en verbindt Karinthië en Salzburg. Je rijdt hierbij over de hoogste berg van Oostenrijk en dat is, hoe kan het ook anders, de Großglockner. Doordat de weg stijgt tot een hoogte van maar liefst 2504 meter heb je ontelbaar veel mogelijkheden om even te stoppen, van je motor te stappen en van het schitterende uitzicht te genieten.

De weg is toegankelijk van begin mei tot eind oktober. In deze periode en dan met name in het hoogseizoen, ben je echter niet de enige die de route over de Großglockner wil rijden. Om optimaal te kunnen genieten, is het daarom aan te raden om vroeg in de ochtend te starten zodat je de tourbussen die ook deze route rijden voor bent en optimaal kunt genieten van de uitzichten en de marmotten die je komen bezoeken als je even afstapt.

Passo della Futa in Italië

Tot slot gaan we nog even terug naar Italië. Naar de grens van de regio’s Toscane en Emilia-Romagna om precies te zijn. Hier vind je een route die aangeduid wordt als Strada Statale 65 in de volksmond de Passo della Futa genoemd. In de zomer kan het hier bloedheet zijn maar dat maakt de bochtenvariaties waar je hier doorheen rijdt niet minder spectaculair. Op 45 minuten van deze route bevindt zich de Ducati fabriek. Het is dan ook niet heel verwonderlijk dat de testrijders van het Italiaanse motormerk ook de Passo della Futa gebruiken voor het ontwikkelingswerk van hun nieuwe modellen. Niet alleen het kunnen tegenkomen van een nieuwe Ducati en het bochtenwerk maakt deze route interessant ook het feit dat je zowel de fabriek als het prachtige Ducati museum kunt bezoeken is iets waar menig motorhart sneller van gaat kloppen.

We hopen dat we je met deze routes een aantal mooie tips hebben kunnen geven voor bijvoorbeeld komende zomer. We wensen je in ieder geval alvast heel veel plezier!