Bij het kiezen van de beste beste motorkleding voor u zijn er geen restricties. Hoewel het wettelijk verplicht is om tijdens het motorrijden een veiligheidshelm te dragen, bestaan ​​dergelijke wetten niet als het gaat om de motorkleding. Toch is een goede oriëntatie hierop geen overbodig luxe.

Als u met 50 km per uur van een motorfiets valt, zal u bij het glijden over het wegdek extreem snel door normale kleding scheuren. Je huid en vlees bieden bijna geen weerstand.

Slijtage door motorrijtuigen is niet alleen pijnlijk, vanwege de fysieke schade die aan het lichaam toegebracht wordt kan het ook levensbedreigend zijn. Goede motorkleding beschermt niet alleen tegen slijtage, maar heeft op bepaalde plekken speciale vulling die helpen bij het verminderen van de schokken.

Het kiezen van de juiste motorkleding kan letterlijk je leven redden. Deze gids voor motorkleding biedt de rijder tips voor het gebruik voor de aankoop van de juiste motorkleding Hierbij wordt gelet op betaalbaarheid en veiligheid.

Soorten beschermende motorkleding

Kogelvrije kleding is uitrusting die vaak wordt geïntegreerd in motorkleding (hoewel niet altijd) en wordt gebruikt in gebieden die doorgaans de meeste schade oplopen bij een ongeval; bijvoorbeeld knieën en ellebogen. Kogelvrije kleding kan ook als apart accessoire worden gekocht. Motorkleding wordt geleverd in de vorm van een jas en broek of een alles-in-één pak.

Welke beschermende kleding u ook besluit te kopen, zorg ervoor dat deze goed aansluit, maar niet te strak zit en uw beweging dus niet belemmert. Het is essentieel om alle beschermende kleding te passen en aan te voelen hoe dit aanvoelt als je op een motor zit. Dit is om ervoor te zorgen dat u alle bedieningselementen ongehinderd kunt bereiken. Zorg voor voldoende ruimte hieronder zodat je op koude dagen een trui eronder kunt dragen.

Een zwarte jas / broek ziet er stoer uit, maar zal het vermogen van andere weggebruikers om je te zien aanzienlijk verminderen wanneer het donker is. Heldere kleuren zorgen ervoor dat je het beste wordt gezien, maar als je toch voor zwart wilt gaan, zorg er dan voor dat het compleet is met reflecterende strips.

Als dit de eerste keer is dat je motorkleding koopt is het je misschien opgevallen dat er twee soorten materiaal beschikbaar zijn. Beide biedenhun voor- en nadelen hebben. De twee belangrijkste typen zijn:

leer
textiel

Leer

Leer is de beschermende kleding die traditioneel door motorrijders wordt gedragen. Leer biedt een goede allround bescherming tegen weersinvloeden en verwondingen en wordt geleverd in de vorm van jas, broek en pak. Zorg er bij het kiezen van je leer voor dat het leer dik is, maar niet te dik. Ongeveer 1,2 mm dikte is ongeveer goed. Leer kan worden geleverd met geïntegreerd kogelvrije vesten en als dat het geval is, zorg er dan voor dat het leer zo past dat het pantser de delen van het lichaam beschermt waarvoor ze bedoeld zijn.

Je hebt misschien wel het beste en sterkste leer dat er is, maar het heeft niet veel zin als het stiksel te zwak is. Stiksels op leer moeten ten minste dubbel zijn, idealiter drievoudig gestikt om ervoor te zorgen dat het bestand is tegen een incident. Het stiksel moet ook worden overlapt door een leren flap of verzegeld voor bescherming tegen weersinvloeden.

Als u van uw motor afvalt kan elk metaal dat in contact komt met het wegdek wrijving veroorzaken, wat op zijn beurt warmte genereert. Deze warmte kan op de huid worden overgebracht en brandwonden veroorzaken. Controleer of alle metalen onderdelen bedekt zijn met leer en dat ze niet direct op de huid zitten.

Voordelen van leer

Leren motorkleding van goede kwaliteit gaat waarschijnlijk langer mee dan textiel. Het biedt ook een bepaald niveau van waterdichtheid (afhankelijk van de kwaliteit). Na verloop van tijd heeft het leer wat onderhoud nodig heeft om enige vorm van waterbestendigheid te behouden. Leer kan zacht en zeer comfortabel zijn.

Nadelen van leer

Lederen spullen zijn vaak duurder dan door de mens gemaakt textiel en bieden over het algemeen minder waterbestendigheid. Als het leer nat wordt, kunt u het koud en ongemakkelijk krijgen. Daarnaast kan leer ook krimpen als het nat wordt.

Textiel

Vroeger was motorkleding gemaakt van textiel gewoon niet sterk genoeg in vergelijking met leer om de motorrijder te beschermen tegen blessures. De laatste jaren zijn er echter aanzienlijke verbeteringen geweest, waarbij textiel van goede kwaliteit vergelijkbaar is met leer. Bovendien biedt het voordelen ten opzichte van traditioneel leer. Prijs varieert afhankelijk van kwaliteit, ingebouwde bepantsering en gebruikt materiaal. Zeer taaie materialen zoals Kevlar en ballistisch nylon, plus zeer waterdichte materialen zoals Cordura worden allemaal gebruikt in de huidige kledingstukken.

Voordelen van textiel

Motorkleding van synthetisch textiel is vaak iets goedkoper dan leer van vergelijkbare kwaliteit. Bepaalde textiel kledingstukken kunnen worden ‘geüpgraded’ zodat ze andere materialen van kogelvrije vesten bevatten. Afhankelijk van het materiaal is textiel zeer waterdicht, kleuren lopen niet uit en het kledingstuk krimpt niet. Jassen en pakken kunnen worden uitgerust met thermische voeringen, ideaal voor gebruik bij koud weer en kunnen worden verwijderd als het warmer is. Luchtopeningen kunnen gemakkelijk in textiel worden verwerkt om de rijder te helpen koelen.

Nadelen van textiel

Textiel heeft niet het uitgesproken uiterlijk van leer, maar of dat ertoe doet is natuurlijk een individuele mening. Textiel kan iets volumineuzer en minder zacht zijn dan leer.

Veiligheidskenmerken

Wanneer fabrikanten beweren dat motorkleding beschermende eigenschappen heeft tegen letsel, moeten ze wettelijk het ‘CE’ -merkteken hebben. De CE-markering bevestigt dat het kledingstuk voldoet aan de specifieke CE Europese norm en dat er tests zijn uitgevoerd die bevestigen dat ze voldoen aan de beschermingsniveaus. Het kledingstuk moet een permanent bevestigde CE-markering hebben, samen met een nummer dat aangeeft op welke norm het kledingstuk van toepassing is.

Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de CE-normen en hun nummers wanneer u naar motorkleding en -uitrusting kijkt. Een CE-markering kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op een klein deel van het kledingstuk / materiaal dat niet relevant is voor het kledingstuk als geheel. CE-normen en hun nummers die het beschermingsniveau voor het hele stuk tegen letsel aangeven, zijn:

Laarzen – CE EN 13634
Motorjassen, broeken en pakken – CE EN 13595
Impactbeschermers en kogelvrije vesten – CE EN 1621