Er gaat natuurlijk niks boven de motor. Als je op de motor rijdt, beleef je het ultieme gevoel van vrijheid. Maar schoonheid en praktijk gaan niet altijd hand in hand. In bepaalde gevallen is het praktischer om een voertuig op vier wielen te hebben. Bijvoorbeeld als je boodschappen gaat doen, of met je gezin op pad wilt. Om over gezinsvakanties nog maar te zwijgen. Op het gebied van auto’s is er veel mogelijk. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten.

De levertijd

Om maar meteen met een minpunt van nieuwe auto’s te komen; de levertijd kan erg lang zijn. Wat is lang? Dat verschilt, maar een (klein) jaar is helaas geen uitzondering. In extreme gevallen kan de wachttijd zelfs oplopen tot drie jaar.

Nu is het goede nieuws dat dit niet voor elke nieuwe auto het geval is. Als je bijvoorbeeld een nieuwe Mitsubishi gaat kopen, is deze vaak uit voorraad leverbaar. Daardoor hoef je geen jaar te wachten, maar slechts enkele weken. Met name als je huidige auto kapot is, is het een groot voordeel dat er nauwelijks wachttijd is.

Kijk ook naar occasions

Aangezien de motor je grote liefde is, is het voor velen lastig om een flink bedrag aan een nieuwe auto uit te geven. Aan de andere kant wil je natuurlijk wel over een goed voertuig beschikken. Door voor een occasion te kiezen, bespaar je behoorlijk op de aanschafprijs.

De kwaliteit van occasions is over het algemeen uitstekend. Uiteraard zitten er verschillen tussen. Een occasion kan 15 jaar oud zijn, maar ook 1 of 2 jaar. En als je elektrisch wilt rijden, is er op het gebied van occasions eveneens veel mogelijk.

Kies voor een echte autodealer

Als je online op zoek gaat naar een auto, lijkt het wel alsof ze overal te vinden zijn. Dat is in de praktijk ook het geval. En dit varieert van bekende websites waar auto’s worden aangeboden tot een prikbord waar particulieren hun auto proberen te verkopen.

Deze laatste manier is best riskant. Je hebt namelijk geen idee wat je koopt, tenzij je een kenner bent die de auto aan een grondige inspectie onderwerpt. Als dat niet het geval is, kun je beter voor een echte dealer kiezen. Zo voorkom je dat je een miskoop doet.

Kies voor een echte autodealer

Doe een proefrit

Een proefrit is altijd een goed idee, of je de auto nu bij een dealer of een particulier koopt. Het liefst rijd je hierbij over verschillende soorten wegen, zodat je een goed beeld van het comfort en de wegligging krijgt. Let daarbij op zaken zoals de bediening en beenruimte, maar ook op de instap en de ruimte in de kofferbak.

Garantie

Bij nieuwe auto’s weet je zeker dat er een fabrieksgarantie is van minimaal twee jaar. Voor occasions ligt dit anders. Als je bij een dealer koopt, is er een redelijke kans dat je (een verkorte) garantie krijgt. Koop je bij een particulier, dan zit er geen garantie op.