Waarom zou u uw motor verzekeren? Er gaat niets boven het onbezorgde gevoel van een heerlijke motorrit. Om verzekerd te zijn van zo’n gevoel is het raadzaam om te kijken naar een motorverzekering. Stel dat u onverwacht een slipper maakt en een ongeluk veroorzaakt met uw motor? Bij zo’n incident heeft de andere partij schade waarvoor u aansprakelijk bent.

Door het afsluiten van een motorrijtuigenverzekering bent u verzekerd voor de financiële gevolgen van deze schade. Dit type verzekering wordt ook wel Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) genoemd. Het niet hebben van een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA) is strafbaar, zelfs als uw motor alleen in de schuur staat.

Naast dit type verzekering zijn er vele aanvullende dekkingen denkbaar. Naast dat u verzekerd bent voor de schade aan derden kunt u uzelf of uw motor verzekeren met een beperkte of volledige dekking. Daarnaast zijn er diverse uitbreidingen beschikbaar die aansluiten bij uw persoonlijke wensen.

We kunnen ons voorstellen dat u het liefst op zoek gaat naar de goedkoopste motorverzekering, tegen de beste voorwaarden. Daarom zult u wellicht diverse motorverzekeringen willen vergelijken. Maar welke soort dekkingen zijn er beschikbaar?

De basisdekking: WA dekking

Elke weggebruiker met een gemotoriseerd voertuig hoort verzekerd te zijn voor de Wettelijke Aansprakelijkheid. Deze dekking verzekert alle schade die u per ongeluk veroorzaakt aan anderen of aan hun spullen. Schade aan uzelf of aan uw motor zijn meeverzekerd.

WA+ dekking

Schades met betrekking tot brand, diefstal, storm en transport worden gedekt met een WA+ dekking, welke ook wel onder naam van Beperkt Casco gaat. Deze dekking wordt vaak gekozen wanneer de leeftijd van uw motor 4 jaar is, maar jonger dan 10 jaar is.

Allrisk dekking

Zoals de naam suggereert geeft een allrisk dekking uw motor een zo volledig mogelijke dekking. Schade die wordt veroorzaakt door botsingen, slippen te water raken en zelfst vandalisme worden bij een een allrisk gedekt. Het maakt bij deze dekking niet uit of u de schade zelf heeft veroorzaakt, tenzij u het met opzet heeft gedaan. Deze dekking wordt ook wel Volledig Casco genoemd en wordt vaak gekozen wanneer de motor jonger dan 4 jaar is. Bij deze allrisk dekking is pechhulp in heel Europa (exclusief de woonplaats) inbegrepen!

Aanvullende dekkingsmogelijkheden

Daarnaast kunt u kiezen voor aanvullende dekkingsmogelijkheden. Bekijk deze mogelijkheden hieronder!

Opzittenden Schadeverzekering

Een verkeersongeval heeft niet alleen schade aan uw motor tot gevolg, maar ook aan uzelf of een bijrijder (in zijspan). Door de Opzittenden Schadeverzekering verzekert u de mensen op de motor voor de gevolgen van een verkeersongeval. Hierbij kun je denken aan de medische kosten, het misgelopen loon van de betreffende persoon en de aanpassingskosten aan een woning of auto vanwege invaliditeit. Daarnaast is schade aan kleding of bagage meeverzekerd (accessoires aan de motor vallen hier niet onder).

Een verkeersongeval kan niet alleen schade aanbrengen aan uw motor, maar ook aan uzelf of een bijrijder (in zijspan). Met deze aanvullende dekking verzekert u de personen op de motor voor de gevolgen van het ongeluk. Denk hierbij aan de medische behandeling, misgelopen salaris en aanpassingskosten aan uw woning of auto bij invaliditeit. Ook schade aan kleding of bagage is hieronder meeverzekerd (accessoires aan de motor vallen hier niet onder).

Pechhulp

Bij pech op de weg kunt u bij deze aanvullende verzekering rekenen op een snelle en professionele hulpdienst die dacht en nacht bereikbaar is bij pech aan uw motor in Nederland én Europa. Deze dekking is kentekengebonden, dus het maakt niet uit wie er op de motor rijdt.

Verkeersrechtsbijstand

Met verkeersrechtsbijstand verzekert u zichzelf van professionele juridische hulp bij verkeersconflicten. Hierbij kunt u denken aan aan het terugvragen van schades aan derden, geschillen bij de koop of reparatie van de motor, geschillen over inname van het rij- of kentekenbewijs en bij geschillen in het buitenland.

Accessoires

U heeft de optie om de standaard dekking voor uw accessoires, inclusief telecommunicatie, aan uw motor uit te breiden naar € 2.500 of € 5.000. Bij schade wordt de dagwaarde van uw accessoires vergoed.