Wanneer je met je motor op reis wilt in Europa, is het verstandig voorafgaand aan de reis voorbereid op weg te gaan. Eén van de belangrijkste zaken om dan helder te hebben is het gebied waarin je motorverzekering geldig is. Je wilt achteraf namelijk niet voor verrassingen komen te staan.

Motorverzekering en geldigheid in Europa

Bij het afsluiten van een motorverzekering heb je van de verzekeringsmaatschappij een groene kaart ontvangen. Deze ontvang je ieder jaar opnieuw van de verzekeringsmaatschappij wanneer de verzekering voor een jaar wordt vernieuwd. Op de achterkant van deze groene kaart staat een lijst met allerlei landen. De landen die hier vermeld staan, zijn de landen waarin de motorverzekering geldig is. Dit betekent dat de verzekering geldig is in deze landen, of de motor nu WA, WA casco of zelfs all-risk verzekerd is. Het kan wel zijn dat een eventueel uit te keren bedrag wanneer er een ongeval heeft plaatsgevonden hoger uitvalt dan wanneer hetzelfde ongeval in Nederland zou zijn gebeurd. Dit komt doordat een buitenlandse wet, die met de Nederlandse WAM (wet aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen) overeenkomt, een hoger bedrag kan voorschrijven dan in Nederland gedaan wordt. In het buitenland ben je dus verzekerd tot het hogere verzekerd bedrag.

Uitkering van de schade

Mocht er een ongeval zijn gebeurd, dan vergoed de verzekeringsmaatschappij naast eventuele schade aan de motor ook aanvullende kosten. Voorbeelden hiervan zijn de kosten die gemaakt worden omdat er niet meer met de motor verder gereden kan worden, zoals transport van de motor en bagage naar de dichtstbijzijnde garage, zodat de motor gerepareerd kan worden. De verzending van onderdelen die nodig zijn om de motor te repareren worden ook op kosten van de verzekeringsmaatschappij naar de buitenlandse garage verstuurd.

Wanneer de motor niet binnen een aantal dagen in het buitenland gerepareerd kan worden, kan de verzekeringsmaatschappij de kosten voor transport van de motor en bagage naar Nederland vergoeden. Zodra de kosten voor het transport hoger zijn dan de waarde van de motor, vergoed de verzekeringsmaatschappij meestal de kosten om de motor in te voeren en te laten vernietigen in het land waar het ongeval is gebeurd. De bagage wordt dan natuurlijk wel naar Nederland vervoerd.

Wanneer je een verzekerde schade hebt in het buitenland en je kan je bestemming niet meer bereiken, dan is de verzekeringsmaatschappij vaak bereid één of meerdere hotelovernachtingen te vergoeden voor een maximum bedrag.

Als je als bestuurder door een ongeval niet meer in staat bent de reis voort te zetten of de motor is gestolen, dan kan de verzekeringsmaatschappij de kosten betalen voor de terugreis. Dit zijn dan bijvoorbeeld kosten voor een taxirit vanaf de plek van het ongeval naar een treinstation, een treinkaartje naar Nederland en een taxirit vanaf het treinstation naar je woonadres.

Verzekeraars vergoeden schade alleen in het buitenland als het een schade is die verzekerd is én dit is gebeurd in een land vermeld op de groene kaart. Lees voor vertrek daarom altijd goed de landenlijst door op de groene kaart en de voorwaarden van je motorverzekering. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!